Kinderwensspreekuur

Heb je vragen over zwanger worden, neem dan gerust contact op met onze assistente. Je kan dan een afspraak maken voor een kinderwensconsult. Al vanaf het eerste begin van de zwangerschap hebben voeding, werkomstandigheden en  leefstijl invloed op de gezondheid van de baby. Tijdens dit spreekuur kunnen we samen met jou en je partner kijken wat ervoor nodig is om zo gezond mogelijk zwanger te worden/zijn. Gezonde leef- en eetgewoonten en het opvolgen van gezondheidsadviezen kunnen de kansen op het zwanger worden aanzienlijk vergroten.

Komt er in een van beide families een erfelijke aandoening voor, dan kan het zinvol zijn onderzoek te doen naar een mogelijke dragerschap en eventuele consequenties voor de baby. Heb je twee of meer miskramen gehad dan is er een mogelijkheid extra onderzoek te doen naar mogelijke oorzaken. Je kan ons altijd bellen voor informatie of om een afspraak te maken. Wij kunnen je zonodig verwijzen voor aanvullend onderzoek.

Stoppen met de pil en andere anticonceptie

Anticonceptiepil en NuvaRing – In principe kun je doorgaan met de pil of NuvaRing tot het moment dat je zwanger wilt worden. Het is niet schadelijk voor de gezondheid van de baby of van de moeder. Maar als je de tijd hebt, is het verstandig om een of twee menstruaties af te wachten. Dan kun je beter bepalen hoever je zwanger bent. Bij de meeste vrouwen is de natuurlijke cyclus binnen zes tot tien weken weer op gang. Bij anderen duurt het langer. Blijft een menstruatie langer dan 3 maanden uit ga dan naar de huisarts.

Implanon – Ook na verwijdering van Implanon®, een hormoonstaafje dat onder de huid wordt aangebracht, is het verstandig om eerst een natuurlijke menstruatie af te wachten. Daarvoor gelden dezelfde argumenten als na de pil.

Spiraaltje – Na verwijdering van het spiraaltje of hormoonspiraaltje (Mirena®), kun je meteen zwanger worden. Geen van beide beïnvloedt immers je natuurlijke cyclus.

Prikpil – Na het gebruik van de prikpil kan het wel negen maanden tot een jaar duren voordat de natuurlijke cyclus weer op gang komt. Daarom is het goed om over te gaan op een andere vorm van anticonceptie als je overweegt om aan kinderen te beginnen.

Vruchtbare dagen

Bij de meeste vrouwen vind de eisprong (ovulatie) 2 weken voor de verwachte volgende menstruatie plaats. De periode vlak voor je eisprong is je vruchtbare periode. Heb je een cyclus van precies 28 dagen, dan valt de eisprong ongeveer twee weken na de eerste dag van je laatste menstruatie. Sommige vrouwen voelen de eisprong. Ook kun je een ovulatietest doen om te zien wat je vruchtbare periode is.

Foliumzuur

Begin alvast met foliumzuur als je zwanger wilt worden, dit kun je bij apotheek of drogist kopen. Het advies is om ten minste 4 weken voordat je zwanger wordt te starten met foliumzuur. Dit slik je tenminste tot en met de tiende week van je zwangerschap. Kijk voor informatie over gezonde voeding, leefstijl en risicofactoren verder op onze website.

ZwangerWijzer

Doe ook de test op www.zwangerwijzer.nl Door deze test voor dat je zwanger wilt worden in te vullen, weet je of er op voorhand sprake is van mogelijke risico’s. Voor vragen over de uitslag van de test kun je altijd contact met ons opnemen. Voor een afspraak op het kinderwensspreekuur kan je de uitslag van de test op zwangerwijzer uitprinten zodat wij deze samen met jou en je partner kunnen bespreken.

Ook vind je veel nuttige informatie over zwanger worden op strakszwangerworden.nl.

Bijhouden eerste dag van je laatste menstruatie

Als je zwanger wilt worden is het belangrijk om bij te houden wanneer de eerste dag is dat je ongesteld wordt. Met behulp van die gegevens kun je later berekenen hoever je ongeveer zwanger bent.