Kraambed

In het kraambed komen wij een aantal keer langs om de kraambedcontroles te verrichten, je bevalling met je door te spreken, borstvoedingsproblemen op te lossen of vragen te beantwoorden. De kraamverzorgster is bij jullie thuis om de eerste vragen te beantwoorden en zij houdt in de gaten of alles normaal verloopt. Indien dit niet het geval is, zal zij ons daarvan op de hoogte brengen, zodat wij hiernaar kunnen handelen. Zijn er buiten deze bezoeken in de eerste week problemen, neem dan contact met ons op, het liefst overdag. De dienstdoende verloskundige is te bereiken op 06-51197128. Ben je in het ziekenhuis bevallen, dan worden wij door het ziekenhuis gebeld wanneer je naar huis gaat. Wij komen dan de dag na thuiskomst bij je langs. In drukke perioden kan het voorkomen dat we een dag later komen dan afgesproken.

Aangifte

De baby moet binnen drie dagen na de dag van geboorte aangegeven worden (zaterdag, zondag en algemene feestdagen tellen niet mee) bij de burgerlijke stand van de geboorteplaats. Naast een geldig identiteitsbewijs is een trouwboekje of een bewijs van erkenning nodig. Als je in het Bovenij ziekenhuis bent bevallen is het mogelijk om daar de aangifte te doen. Dit gebeurt op afspraak.

Lees alles over de geboorteaangifte.

Na deze aangifte bij de gemeente wordt het consultatiebureau op de hoogte gebracht van de geboorte van jullie kindje, waarna zij bij je thuis zullen komen voor het afnemen van de hielprik en de gehoortest.

Screening bij pasgeborenen

Consultatiebureau

Na de eerste week sluiten wij de zorg af. Dit betekent dat de huisarts de zorg voor jou en je baby weer van ons overneemt. Na de eerste week is de huisarts verantwoordelijk voor de medische zaken die jezelf en de baby betreffen.

Het consultatiebureau (onderdeel van het ouder en kindcentrum) neemt de zorg voor jullie kindje over. Daar kun je terecht met vragen over (borst)voeding, gezondheid en ouderschap. Op de website van de Ouder- en Kindteams Amsterdam kun je zien welk consultatiebureau bij jou in de buurt zit.

Bij het consultatiebureau kun je ook terecht om de baby te wegen, soms heeft het consultatiebureau bij jou in de buurt weeguurtjes, soms moet je hiervoor een afspraak maken. Informeer hiernaar bij het consultatiebureau of vraag het de verpleegkundige die bij je thuis komt na de kraamweek.

Nacontrole

Zes weken na de bevalling kun je bij ons op nacontrole komen. We bespreken dan met je hoe je onze zorg tijdens zwangerschap, bevalling en kraamtijd hebt ervaren. Als er tijdens de zwangerschap, bevalling of kraamtijd problemen zijn geweest zullen we met je bespreken wat dit betekent voor een volgende zwangerschap. Als je nog vragen hebt kun je die stellen. Ook zijn we benieuwd hoe het na zes weken met jullie gaat.

Vaak is het fijn om de nacontrole af te spreken bij de verloskundige die ook bij je bevalling is geweest. Voor een afspraak bel je met de praktijk als je baby een paar weken oud is. De assistente kan dan een afspraak voor jullie maken. De nacontrole duurt ongeveer 15 minuten, denk je meer tijd nodig te hebben vraag dan om een dubbele afspraak. Het is niet verplicht om op nacontrole te komen.