Terra Maatregelen COVID-19 (Coronavirus)

Beste zwangere,

Zoals je ongetwijfeld hebt gehoord worden er maatregelen genomen om verspreiding van het COVID-19 (Coronavirus) in te dammen. Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat een infectie met COVID-19 bij zwangere vrouwen anders verloopt dan bij de algehele populatie. Omdat er nog niet veel data beschikbaar zijn over zwangere vrouwen en hun kinderen hebben de NVOG, KNOV, NVK en RIVM besloten de RCOG-richtlijn te volgen.

Voor zover bekend is er geen verhoogde kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen bij de baby. Er is een kleinschalig onderzoek geweest bij 9 vrouwen met het coronavirus. Daar was de voorlopige conclusie dat het virus NIET overgedragen kan worden aan de baby in de buik en ook niet via borstvoeding.

Onze zorgverlening loopt door met een aantal aanpassingen. Dat houdt in dat het spreekuur gewoon doorgaat en je daarvoor op de praktijk komt. Wel willen we je verzoeken om bij binnenkomst bij Terra je handen te desinfecteren en alleen te komen naar het spreekuur, dus geen partner, kinderen of anderen (indien het niet anders kan max 1). Hiermee willen we voorkomen dat onze verloskundigen onnodig veel mensen zien. We begrijpen dat het heel vervelend is om alleen te komen naar het spreekuur. De Centering Pregnancy bijeenkomsten worden de komende 4 weken afgelast en je wordt gebeld om een individuele controle te plannen. De echoafspraken gaan gewoon door!

In navolging van de adviezen van het RIVM zullen we geen hand geven bij binnenkomst en regelmatig handen wassen en desinfecteren. Wanneer je koorts hebt (meer dan 38 graden Celcius), of hoest, kortademig bent of verkoudheidsklachten hebt, willen we je vragen om niet naar de praktijk te komen maar telefonisch contact met ons op te nemen. Hou 1,5 meter afstand.

Het valt te overwegen om thuis te bevallen als je geen indicatie hebt om in het ziekenhuis te bevallen om contacten in het ziekenhuis te beperken. Bovendien is de capaciteit in de ziekenhuizen beperkt. Ga je bevallen en jij of één van je huisgenoten heeft last van koorts, hoesten, kortademigheid of verkoudheidsklachten, meld dit dan aan de telefoon.

Kraamvisites gaan we deels telefonisch of via beeldverbinding doen, zolang de situatie dat toelaat. Wanneer we wel op kraamvisite komen willen we zo min mogelijk andere mensen treffen dus graag geen visite aanwezig in huis als de verloskundige langs komt. Wanneer jij of een van je huisgenoten klachten als koorts, hoesten, kortademigheid of verkoudheidsklachten ontwikkelt willen wij daar graag over gebeld worden.

Voor de meest actuele informatie over het Coronavirus kijk op de website van het RIVM:

https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden

Bijgewerkt: 30 maart 2020