Zwangerschap

Zwanger? Van harte gefeliciteerd!

Vanaf het moment dat je zwanger bent kan je je aanmelden bij ons, het liefst zodra je het weet. De eerste controle vindt plaats bij ongeveer 8 weken zwangerschap. De 1e controle is een uitgebreide controle waarin we bekijken of je zwangerschap door ons begeleid kan worden. Ook is het nodig enkele onderzoeken in gang te zetten. Vroeg in de zwangerschap is er bloedonderzoek nodig en laten we een termijnecho maken. Elke aanstaande moeder en vader wordt geïnformeerd over eventuele aanvullende onderzoeken die mogelijk zijn in de zwangerschap. Verder informeren we je over voeding en vitaminen in de zwangerschap. Voor uitgebreide informatie over voeding zie www.voedingscentrum.nl.
De frequentie van de controles loopt op gedurende de zwangerschap. Aan het begin kom je om de paar weken, aan het eind kom je iedere week op het spreekuur. Rond de 20e week is er de mogelijkheid om een screeningsecho te laten maken. Dit is een uitgebreide echo waarbij de organen voor zover mogelijk goed bekeken kunnen worden. Bij een afwijkende bevinding verwijzen wij indien nodig je door naar een ziekenhuis.

Ons werk bestaat uit afwisselende spreekuren en 24-uurs diensten. Tijdens de 24-uurs dienst doen wij kraambezoeken, bevallingen en reageren wij op andere spoedeisende zaken. Tijdens het spreekuur controleren we onder andere de groei, de hartslag en de ligging van de baby, jouw bloeddruk en is er ruimte voor het stellen van vragen over je zwangerschap. Als aanvullend onderzoek nodig is verwijzen wij je tijdens de zwangerschap voor een consult naar de gynaecoloog. In principe werken we in eerste instantie samen met ons regioziekenhuis, het BovenIJ Ziekenhuis .

Voorlichtingsavond over de Bevalling

Tussen 30 en 37 weken nodigen we je met je partner uit voor de voorlichtingsavond  over de bevalling. Deze avond wordt elke maand gegeven door een verloskundige van Terra. Wij geven je zoveel mogelijk informatie over het proces van de bevalling en kraamtijd. Wat is precies een wee en hoe kan je dat herkennen­. Wanneer is het nodig te bellen, wat zijn de mogelijkheden tot pijnstilling en en wat kan ik van de verloskundige verwachten.

De voorlichtingsavond is van 19.00 tot 20.30 uur, is gratis en iedereen is van harte welkom! Hier vind je de datum van de volgende voorlichtingsavond.

Foliumzuur

Het is verstandig om vanaf het moment dat je zwanger wilt worden tot 10 weken zwangerschapsduur foliumzuur te slikken (foliumzuur 0,4 mg p/dg). Hiermee verklein je de kans op een open ruggetje bij de baby.

Vitamine D

Daarnaast wordt geadviseerd om de gehele zwangerschap vitamine D tabletten te slikken (10 microgram p/dg). Als je een multi-vitamine voor zwangeren slikt, zitten zowel foliumzuur als vitamine D daar al in. Deze hoef je dan dus niet nog extra te nemen.

Het is goed om in het begin van je zwangerschap al kraamzorg te regelen. We informeren je hierover tijdens de 1e controle. Ook is het goed om tijdens je  zwangerschap na te denken of je borstvoeding of kunstvoeding wil gaan geven. Graag geven we je hier informatie over. Er zijn verschillende voorlichtingsbijeenkomsten over het geven van borstvoeding in de regio.
Zwangeren kunnen kiezen voor het deelnemen aan een zwangerschapscursus. Deze cursus helpt je conditie op peil houden en je voor te bereiden op je bevalling. Informatie hierover vind je op de praktijk en bij de “praktische links” op deze website.