13 weken echo

Vanaf 1 september 2021 krijg je een echo aangeboden rond de 13e week van je zwangerschap. Deze echo komt naast de bestaande 20 wekenecho om lichamelijke afwijkingen bij de baby op te sporen.

Deze nieuwe echo is vooral bedoeld om zeer ernstige afwijkingen in een vroeger stadium te kunnen opsporen, waardoor er ook meer tijd is om eventueel vervolgonderzoek in te zetten naar de ernst en de gevolgen van de gevonden afwijking.

De uitslag van de echo wordt direct met je besproken. Het geslacht van je baby krijg je niet te horen. Indien er een vermoeden is op een lichamelijke afwijkingen, dan wordt je doorverwezen naar AMC voor vervolgonderzoek. Bij elk vervolgonderzoek bepaal jezelf of je dit wilt laten doen en wat je met de uitslag doet.

De 13 wekenecho wordt, net als de 20 wekenecho, vergoedt door je verzekeraar. Wel is de 13 wekenecho geen vervanging voor de 20 wekenecho, want daarmee kunnen afwijkingen worden opgespoord tijdens de 13 wekenecho nog niet zichtbaar zijn.

Ook is het geen vervanging van de NIPT. De NIPT heeft namelijk een ander doel: er wordt gekeken naar chromosomale afwijkingen. Dit lees je in onze blog over de NIPT.

Wetenschappelijke studie
Je kan de 13 wekenecho alleen krijgen als je meedoet aan de wetenschappelijke IMITAS studie en toestemming geeft voor het gebruik van je gegevens. Die studie onderzoekt wat de voor- en nadelen zijn van de 13 wekenecho. Het vroeg in de zwangerschap ontdekken van lichamelijke afwijkingen kan een voordeel zijn, maar kan ook leiden tot meer onrust en onzekerheid. Verder wordt in kaart gebracht hoe zwangeren, partners en zorgverleners deze echo ervaren. De studie loopt tot en met 2024. Daarna besluit het ministerie van VWS of deze echo wordt aangeboren als reguliere screening tijdens de zwangerschap.

Tijdens de intake met je verloskundige zullen wij hier meer informatie over geven. Klik op de link als je nu meer informatie wilt over de 13 wekenecho.

Deel dit artikel

Lees meer over

Griepprik

In Nederland wordt sinds 2021 aan alle zwangeren geadviseerd om zich te laten vaccineren tegen de griep. Dit naar aanleiding van een wereldwijd advies in

Lees verder »

Tarieven

Bij ons krijg je volledige verloskundige zorg, vanaf het begin van de zwangerschap tot en met het kraambed! De zorg met de nodige echo’s worden

Lees verder »
T