22 weken prik

Kinkhoest is een erg besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Voor jonge baby’s kan kinkhoest gevaarlijk zijn. Zij kunnen longontsteking of hersenschade krijgen en er zelfs aan overlijden. Elk jaar worden er zo’n 170 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis.

Baby’s krijgen in Nederland al een vaccinatie tegen kinkhoest. Maar dat kan pas als ze 2 maanden oud zijn. Dat betekent dat ze de eerste maande na de geboorte nog niet beschermd zijn tegen kinkhoest. En juist dan zijn ze kwetsbaar.

Hoe kun je je baby wel beschermen?
Je kunt jezelf tijdens de zwangerschap laten vaccineren tegen kinkhoest. Je baby is dan vanaf dag 1 beschermd tegen de ziekte. Je kunt de prik halen vanaf de 22e week van je zwangerschap. Daarom de naam 22 wekenprik.

Na de vaccinatie maak je antistoffen aan. Deze gaan via de placenta naar je ongeboren baby. Hierdoor heeft je baby voldoende antistoffen voor de eerste maanden na de geboorte. Totdat hij of zij zelf een vaccinatie krijgt. De eerste vaccinatie voor je baby zal daardoor niet bij 2 maanden maar bij 3 maanden na de geboorte plaatsvinden.

De 22 wekenprik is onderdeel van het rijksvaccinatieprogramma is daarom gratis. Kijk op www.22wekenprik.nl waar je in jouw buurt de vaccinatie kan halen.

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lees meer over

Anticonceptiestaafje

Anticonceptiestaafje wordt ook wel Implanon NXT genoemd. Dit staafje biedt 3 jaar bescherming tegen zwangerschap. Je hoeft dus een lange tijd niet aan anticonceptie te

Lees verder »

Anticonceptiering

Een anticonceptiering is een zachte, flexibele, kunststof ring van ongeveer 5 centimeter doorsnee die je zelf in jouw vagina inbrengt. Je gebruikt deze vaginale ring

Lees verder »

Anticonceptiepleister

De anticonceptiepleister is in Nederland verkrijgbaar onder de naam Evra. Deze wekelijkse anticonceptiemethode kan een uitkomst zijn voor vrouwen die niet dagelijks aan anticonceptie willen

Lees verder »
T