Corona update 15-11-2021

Update dd 15-11-2021

Op de persconferentie van vrijdag 12 november 2021 zijn weer maatregelen aangekondigd om de druk op de zorg te verminderen en de besmettingscijfers te reduceren. De maatregelen en adviezen zijn landelijk aangescherpt, hierbij een update welke maatregelen er zijn binnen de verloskundige praktijk.

Kom je naar de praktijk, met partner en/of je gezin, is het belangrijk om je handen te desinfecteren bij binnenkomst én een mondneusmasker te dragen. Wij vragen je kritisch te zijn wie je mee neemt naar de controles. In de spreekkamer met de verloskundige kan je, naar eigen wens en mits er 1,5 meter afstand gehouden wordt, het mondneusmasker afzetten.

Het is vanzelfsprekend dat we je vragen niet naar de praktijk te komen als jij, of je huisgenoten, klachten hebben die kunnen duiden op corona. Laat je testen bij coronaklachten. Mocht een controle thuis nodig zijn, of ga je bevallen en je bent verdacht of positief getest, dan zullen wij zorgen voor alle noodzakelijke beschermingsmiddelen en geheel beschermd jouw bevalling begeleiden. Wij weten welke middelen dat moeten zijn.

Overweeg een coronavaccinatie in de zwangerschap. Op deze pagina vind je hier meer informatie over!

Tot zover de aanpassingen in de verloskundige zorg. We hopen opnieuw op jullie begrip.

Met vriendelijke groet,

Terra praktijk

Sinds begin 2020 is het coronavirus (ook wel COVID-19 genoemd) in Nederland. Nu je zwanger bent is het begrijpelijk dat je je hierover zorgen maakt. Wij hebben de belangrijkste informatie voor je op een rijtje gezet.

Voor zover bekend lijken zwangere vrouwen geen verhoogd risico te hebben om besmet te worden met het nieuwe virus. Uiteraard blijft het van belang om de geldende maatregelen goed op te volgen. Als je zwanger bent, hoef je geen extra voorzorgmaatregelen te nemen. Voor de geldende maatregelen in Nederland klik hier.

Vaccinatie tijdens de zwangerschap
Echter, zwangere vrouwen hebben meer risico om ernstig ziek te worden van covid-19 en zwangerschapscomplicaties te ontwikkelen. Hierdoor hebben zij een verhoogde kans om in het ziekenhuis of op de IC terecht te komen.

Voor zwangere die tot een risicogroep behoren is de kans op een ernstiger verloop van covid-19 groter. Ook zwangere vrouwen van 35 jaar of ouder, met overgewicht (BMI>30) of met een niet-westerse achtergrond hebben een hoger risico op ernstiger beloop.
De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) en de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) laten gezamenlijk daarom weten:

“Wij adviseren alle zwangere vrouwen op ieder moment van de zwangerschap zich te laten vaccineren met een mRNA-vaccin.”

Heb je nog vragen? Lees dan de Q&A rond vaccinatie of stel je vraag aan ons. Als je twijfelt of je je nu wel of niet moet vaccineren in de zwangerschap, kan het helpen om de volgende vragen aan jezelf te stellen:

  • Wat zijn voor jou de voordelen van vaccineren?
  • Wat zijn voor jou de nadelen van vaccineren?
  • Wat zijn eventuele alternatieven voor jou?
  • Wat betekent het voor jou als je geen keuze maakt?

Klik hier voor hulp bij het maken van een keuze.

Miskraam
Er is, voor zover bekend, geen verhoogd risico op een miskraam, verlies van het ongeboren kind of aangeboren afwijkingen bij het kind door een infectie met dit virus.

Zwangerschap en werk
Als gezonde zwangere kun je in principe gewoon blijven werken. Het is wel belangrijk je aan de landelijke maatregelen en aan de gangbare hygiëne maatregelen, regels en protocollen op je werk te houden. Als je bijvoorbeeld als zorgmedewerker werkt, of in de kinderopvang kan het zijn dat je werkgever een eigen beleid voor zwangere vrouwen heeft opgesteld. Vraag ernaar bij je werkgever. Ook kun je altijd vragen naar een advies van de bedrijfsarts.

Bij sommige beroepen geldt dat je recht hebt op vervangend werk vanaf 28 weken zwangerschap wanneer afstand houden niet lukt (denk daarbij aan contactberoepen of de kinderopvang). De verplichting van 1,5 meter afstand te houden als basismaatregel vervalt per 25 september 2021. Voor zwangere vrouwen is het wel verstandig om nog steeds 1,5 meter afstand te houden om veilig en gezond te kunnen werken. Het advies hierover wordt daarom nog niet aangepast.

Borstvoeding
Het is mogelijk om borstvoeding te geven als je besmet bent met covid-19. Een van de voordelen van borstvoeding geven is dat het op verschillende manieren bescherming biedt tegen luchtweginfecties. Antistoffen en andere immuunfactoren worden via de moedermelk aan de baby doorgegeven.

Het is belangrijk om goede hygiëne te handhaven, zoals handen wassen en als moeder besmet is met covid-19 mogelijk dragen van een mondmasker.

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lees meer over

Anticonceptiestaafje

Anticonceptiestaafje wordt ook wel Implanon NXT genoemd. Dit staafje biedt 3 jaar bescherming tegen zwangerschap. Je hoeft dus een lange tijd niet aan anticonceptie te

Lees verder »

Anticonceptiering

Een anticonceptiering is een zachte, flexibele, kunststof ring van ongeveer 5 centimeter doorsnee die je zelf in jouw vagina inbrengt. Je gebruikt deze vaginale ring

Lees verder »

Anticonceptiepleister

De anticonceptiepleister is in Nederland verkrijgbaar onder de naam Evra. Deze wekelijkse anticonceptiemethode kan een uitkomst zijn voor vrouwen die niet dagelijks aan anticonceptie willen

Lees verder »
T