Zwanger: jouw gewenste zorg

Als je zwanger bent of net bent bevallen wil je de zorg krijgen die bij jouw situatie, vragen, wensen en keuzes past. Wij bieden goede en passende zorg! Voor, tijdens en na de zwangerschap staan wij jou en je partner bij. Je bespreekt met ons wat jouw persoonlijke situatie is en wat jouw voorkeuren zijn tijdens je zwangerschap en voor je bevalling. Hierin heb jij de touwtjes in handen: jouw wensen en situatie zijn bepalend voor de uiteindelijke beslissing.

Het maken van een goede keuze is niet altijd makkelijk. Wil je wel of geen onderzoek naar aangeboren afwijkingen? Wil je thuis bevallen, in het geboortecentrum of in het ziekenhuis? Hoe denk je over pijnbestrijding tijdens de bevalling? Wij kunnen jou (en je partner) helpen bij het maken van deze keuzes, door bijvoorbeeld te informeren over de verschillende onderwerken waar je tijdens je zwangerschap en tijdens de bevalling mee te maken kunt krijgen. Ook kunnen wij je helpen om vragen en wensen op een rijtje te zetten. De beslissing ligt bij jou!

Het is belangrijk dat jij goed geïnformeerd wordt tijdens de zwangerschap, over de bevalling en de kraamperiode. Hier heb je namelijk recht op: er is een speciale wet die de behandelrelatie tussen cliënten en zorgverleners regelt. Dit is de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst. In deze wet staat onder andere dat elke zorgverlener de cliënt goed moet informeren over de behandeling. En dat er altijd toestemming aan de cliënt gevraagd moet worden voor een onderzoek of behandeling, bijvoorbeeld voor bloedonderzoek of inwendig onderzoek.

Het is onze taak om jouw goed en duidelijk te informeren. Heb je vragen of is onze uitleg niet duidelijk? Vraag gerust om duidelijkheid!

Hoe maak ik een goede keuze?

De persoonlijke situatie van jou (en je partner) en jouw persoonlijke voorkeuren bepalen wat voor jou een goede keuze is. Hier kun je zelf over nadenken. Bespreek je voorkeuren bijvoorbeeld met je partner, je familie of je vrienden. Natuurlijk kun je altijd met vragen bij ons terecht. Wij helpen je graag, zodat jij een keuze kunt maken waar jij je goed bij voelt. Vind je het lastig om een keuze te maken? Bij bijna ieder keuzemoment kan het helpen om de volgende drie vragen te stellen aan ons:

  1. Wat zijn mijn mogelijkheden?
  2. Wat zijn de voordelen en nadelen van die mogelijkheden?
  3. Wat betekent dat in mijn situatie?

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lees meer over

Anticonceptiestaafje

Anticonceptiestaafje wordt ook wel Implanon NXT genoemd. Dit staafje biedt 3 jaar bescherming tegen zwangerschap. Je hoeft dus een lange tijd niet aan anticonceptie te

Lees verder »

Anticonceptiering

Een anticonceptiering is een zachte, flexibele, kunststof ring van ongeveer 5 centimeter doorsnee die je zelf in jouw vagina inbrengt. Je gebruikt deze vaginale ring

Lees verder »

Anticonceptiepleister

De anticonceptiepleister is in Nederland verkrijgbaar onder de naam Evra. Deze wekelijkse anticonceptiemethode kan een uitkomst zijn voor vrouwen die niet dagelijks aan anticonceptie willen

Lees verder »
T