20 weken echo

Tijdens de zwangerschap kan je rond 20 weken laten onderzoeken of je baby lichamelijke afwijkingen heeft. Dit noemen we ook wel structureel echoscopisch onderzoek (SEO). Er wordt onder andere gekeken naar de rug, de schedel en de ontwikkeling van de organen van je baby. Ook wordt er gekeken of je baby goed groeit en of er voldoende vruchtwater aanwezig is. De 20 wekenecho heeft niet als doel om het geslacht te bepalen van je baby, maar kan bij het juiste beeld en positie wel gezien worden.

Als bij de 20 wekenecho iets afwijkends wordt gezien, zijn de gevolgen voor het kind niet altijd duidelijk. Meestal zal u vervolgonderzoek worden aangeboden. Het vervolgonderzoek bestaat uit een uitgebreid echoscopisch onderzoek, ook geavanceerd ultrageluidonderzoek (GUO) genoemd, in een gespecialiseerd ziekenhuis. Soms krijg je een vruchtwaterpunctie, vlokkentest of bloedonderzoek aangeboden. Elk vervolgstap is een eigen keus.

De 20 wekenecho wordt vergoed vanuit de basisverzekering.
Tijdens de intake met je verloskundige zullen wij hier meer informatie over geven. Klik op de link als je nu meer informatie wilt over de 20 wekenecho.

Deel dit artikel

Lees meer over

Griepprik

In Nederland wordt sinds 2021 aan alle zwangeren geadviseerd om zich te laten vaccineren tegen de griep. Dit naar aanleiding van een wereldwijd advies in

Lees verder »

Tarieven

Bij ons krijg je volledige verloskundige zorg, vanaf het begin van de zwangerschap tot en met het kraambed! De zorg met de nodige echo’s worden

Lees verder »
T