Borstvoeding of kunstvoeding?

Gedurende je zwangerschap zullen wij met jou de keuze voor borst- of kunstvoeding bespreken. Het is aan jou en je partner om daar een goede keuze in te maken. Wij ondersteunen en begeleiden je ongeacht je keuze.

Borstvoeding is de natuurlijke voeding voor je baby. Het bevat stoffen die beschermen tegen infecties en ziekten en is volledig afgestemd op de behoefte van je baby. Borstvoeding geven is ook gezond voor jou. Het advies is om minimaal 6 maanden borstvoeding te geven. Het lichaamscontact tijdens de borstvoeding geeft je kind een gevoel van veiligheid, geborgenheid en vertrouwen.

Na de geboorte is de moedermelk direct beschikbaar. De eerste moedermelk die je baby drinkt, heet ‘colostrum’. Die zit vol met antistoffen, om je baby direct na de geboorte opnieuw te beschermen tegen infecties.

Het is belangrijk om je baby steeds aan de borst te leggen als hij dat wilt. Dat is de eerste dagen ongeveer 8 tot 12 keer per dag. Dit is ook belangrijk om de melkproductie op gang te krijgen.

Sommigen baby’s hebben bijvoeding nodig na de geboorte, dan kun je gaan kolven. Heb je een kolfapparaat nodig? Dan kan je dat bij ons huren! Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over de kolfverhuur.

Je kunt je voorbereiden op het geven van borstvoeding, bijvoorbeeld door het bezoeken van een borstvoedingsbijeenkomst. Lactatiekundige Arabel Roelofs van de Kraamspecialist geeft bij ons elke maand een informatiebijeenkomst.

Lactatiekundige

Alle verloskundigen van Terra zijn goed getraind in het begeleiden van borstvoeding. Je kan dan ook met al je vragen en problemen bij ons terecht. Soms kan het prettig zijn om een lactatiekundige te vragen om mee te denken. Een lactatiekundige is gespecialiseerd in begeleiding bij borstvoeding. Bij o.a. de Kraamspecialist en de Boezemvriend kan je terecht voor een consult.

Wil je meer informatie lezen over borstvoeding? De Borstvoedingsorganisatie La Leche League en deze website bieden betrouwbare informatie.

Kunstvoeding

Kunstvoeding, ook wel poedermelk genoemd, wordt gemaakt van dierlijike of plantaardige stoffen. In poedermelk zitten alle benodigde voedingsstoffen. Het bevat geen stoffen die je kind beschermen tegen infecties en ziekten.

Standaard zuigelingenvoeding ‘0-6 maanden’ kun je meteen vanaf de geboorte aan de baby geven. Er zijn verschillende merken en soorten poedermelk te koop. Alle merken in Nederland moeten voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Komen er in een van beide families allergieën voor dan is het verstandig om een voeding te kopen die hypo-allergeen is. Geef je borstvoeding en wil je in combinatie kunstvoeding geven, dan is het ook raadzaam om hypo-allergene voeding te kopen.

Er zijn verschillende vormen flessen en spenen te koop om je baby mee te voeden. Ook de materialen van de flessen en spenen kunnen verschillen. Welk soort fles en speen het beste bij je baby past, kun je uitproberen. De kraamverzorgende en de verloskundigen van Terra kunnen je hierbij helpen.

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lees meer over

Anticonceptiestaafje

Anticonceptiestaafje wordt ook wel Implanon NXT genoemd. Dit staafje biedt 3 jaar bescherming tegen zwangerschap. Je hoeft dus een lange tijd niet aan anticonceptie te

Lees verder »

Anticonceptiering

Een anticonceptiering is een zachte, flexibele, kunststof ring van ongeveer 5 centimeter doorsnee die je zelf in jouw vagina inbrengt. Je gebruikt deze vaginale ring

Lees verder »

Anticonceptiepleister

De anticonceptiepleister is in Nederland verkrijgbaar onder de naam Evra. Deze wekelijkse anticonceptiemethode kan een uitkomst zijn voor vrouwen die niet dagelijks aan anticonceptie willen

Lees verder »
T