Centering Pregnancy

Als je zwanger bent verandert er veel. Je baby ontwikkelt zich en je lichaam verandert. Maar dat niet alleen. De zwangerschap is vaak ook een periode waarin je andere keuzes gaat maken. Waar en hoe wil je bevallen? Welke voeding ga je je baby straks geven? Ga je meer of minder werken? Zo zijn er nog veel meer onderwerpen waar je over zal nadenken. En natuurlijk wil je ook graag weten of je baby goed groei en de andere medische controles goed zijn.varingen, steun en gezelligheid van andere zwangere vrouwen. Dat is centering pregnancy (CP).

Centering Pregnancy is een programma dat medische controles en alle informatie rondom zwangerschap, de bevalling en de eerste babytijd combineert. Daarnaast is er ook tijd om al je vragen te stellen en je ervaringen te delen met vrouwen die rond dezelfde periode zijn uitgerekend.

Hoe werkt het? Na je eerste individuele controle met je verloskundige, volg je groepsbijeenkomsten met vrouwen die ongeveer even ver zwanger zijn. Zo’n groep bestaat uit 8 tot 12 vrouwen en de bijeenkomsten vinden altijd plaats op vastgestelde dagen en tijden, die vooraf bekend zijn tot aan het einde van de zwangerschap. De laatste bijeenkomst vindt plaats na de bevalling met alle baby’s!

Tijdens zo’n groepsbijeenkomst wordt de medische zorg, zoals controle van je bloeddruk en de groei van de baby beoordeelt maar in de bijeenkomsten ga je ook in gesprek met vrouwen die hun zwangerschap allemaal op een andere manier kunnen ervaren en beleven. Hier ondersteun je elkaar. Daarnaast leer je hoe je op een gezonde manier je zwangerschap kunt doorlopen. Zo zijn er bijvoorbeeld verdiepende sessies geweest met een vadercoach, over kraamzorg en over borstvoeding. Veel vrouwen houden ook na de zwangerschap nog contact met elkaar.

Sommige vrouwen moeten even wennen aan het idee van groepsbijeenkomsten. Maar eenmaal gestart, ervaren ze de voordelen: bijeenkomsten van 2 uur waardoor we veel dieper op onderwerpen in kunnen gaan. Maar ook andere zwangere vrouwen leren kennen die op dit moment hetzelfde meemaken als jij. Gesteund door elkaar en leren van de ervaringen en vragen horen van anderen.

De tevredenheid blijkt niet alleen uit de ervaringen die we horen, maar uit onderzoek is gebleken dat het ook veel positieve effecten heeft voor moeder én kind:

  • Minder bijstimulatie tijdens de bevalling
  • Minder pijnmedicatie tijdens de bevalling
  • Meer start borstvoeding
  • Minder verwijzingen in de zwangerschap

Vrouwen die Centering Pregnancy hebben gevolgd gaven ook aan:

  • Meer steun te hebben ervaren
  • Zich beter voorbereid op de toekomst te voelen
  • Zich meer betrokken bij de zorg te voelen
  • Dat hun wensen en behoefte m.b.t. pijnmanagement beter werden besproken
  • Zich gesteund voelen door de andere vrouwen en een hecht team vormen.

Tijdens de intake met je verloskundige zullen wij hier meer informatie over geven. Klik hier als je nu meer informatie wilt over Centering Pregnancy.

Deel dit artikel

Lees meer over

Griepprik

In Nederland wordt sinds 2021 aan alle zwangeren geadviseerd om zich te laten vaccineren tegen de griep. Dit naar aanleiding van een wereldwijd advies in

Lees verder »

Tarieven

Bij ons krijg je volledige verloskundige zorg, vanaf het begin van de zwangerschap tot en met het kraambed! De zorg met de nodige echo’s worden

Lees verder »
T