Prenatale screening

Tijdens je zwangerschap kan je je ongeboren kind laten onderzoeken op een aantal aangeboren aandoeningen, zoals down-, edwards- of patausyndroom, een open rug of een hartafwijking. Dit noemen we prenatale screening. Je kan kiezen voor een aantal onderzoeken. Je bepaalt zelf of je deze onderzoeken wilt laten doen. Tijdens je intake zullen we vragen of je hier meer informatie over wilt hebben. Wij hebben de onderzoeken alvast voor je op een rijtje gezet.

NIPT

Bij de Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) wordt er bloed afgenomen. In dat bloed zit ook een klein beetje DNA van de placenta. Dit DNA is bijna altijd hetzelfde als dat van jouw kind. Het laboratorium kan zo onderzoeken of er bij jouw kind een aanwijzing is voor down-, edwards- of patausyndroom. Je kunt de NIPT laten doen vanaf 10 weken van je zwangerschap.

Vanaf 1 april 2023 zijn er geen kosten verbonden aan de NIPT.

13 wekenecho

Vanaf 1 september 2021 krijg je een echo aangeboden rond de 13e week van je zwangerschap. Deze echo komt naast de bestaande 20 wekenecho om lichamelijke afwijkingen bij de baby op te sporen. Deze nieuwe echo is vooral bedoeld om zeer ernstige afwijkingen in een vroeger stadium te kunnen opsporen, waardoor er ook meer tijd is om eventueel vervolgonderzoek in te zetten naar de ernst en de gevolgen van de gevonden afwijking.

De uitslag van de echo wordt direct met je besproken. Het geslacht van je baby krijg je niet te horen. Indien er een vermoeden is op een lichamelijke afwijkingen, dan wordt je doorverwezen naar AMC voor vervolgonderzoek. Bij elk vervolgonderzoek bepaal jezelf of je dit wilt laten doen en wat je met de uitslag doet.

De 13 wekenecho wordt, net als de 20 wekenecho, vergoedt door je verzekeraar. Wel is de 13 wekenecho geen vervanging voor de 20 wekenecho, want daarmee kunnen afwijkingen worden opgespoord tijdens de 13 wekenecho nog niet zichtbaar zijn.

Ook is het geen vervanging van de NIPT. De NIPT heeft namelijk een ander doel: er wordt gekeken naar chromosomale afwijkingen.

Je kan de 13 wekenecho alleen krijgen als je meedoet aan de wetenschappelijke IMITAS studie en toestemming geeft voor het gebruik van je gegevens. Die studie onderzoekt wat de voor- en nadelen zijn van de 13 wekenecho. Het vroeg in de zwangerschap ontdekken van lichamelijke afwijkingen kan een voordeel zijn, maar kan ook leiden tot meer onrust en onzekerheid. Verder wordt in kaart gebracht hoe zwangeren, partners en zorgverleners deze echo ervaren. De studie loopt tot en met 2024. Daarna besluit het ministerie van VWS of deze echo wordt aangeboren als reguliere screening tijdens de zwangerschap.

Tijdens de intake met je verloskundige zullen wij hier meer informatie over geven. Klik hier als je nu meer informatie wilt over de 13 wekenecho.

20 wekenecho

Tijdens de zwangerschap kan je rond 20 weken laten onderzoeken of je baby lichamelijke afwijkingen heeft. Dit noemen we ook wel structureel echoscopisch onderzoek (SEO). Er wordt onder andere gekeken naar de rug, de schedel en de ontwikkeling van de organen van je baby. Ook wordt er gekeken of je baby goed groeit en of er voldoende vruchtwater aanwezig is. De 20 wekenecho heeft niet als doel om het geslacht te bepalen van je baby, maar kan bij het juiste beeld en positie wel gezien worden.

Als bij de 20 wekenecho iets afwijkends wordt gezien, zijn de gevolgen voor het kind niet altijd duidelijk. Meestal zal u vervolgonderzoek worden aangeboden. Het vervolgonderzoek bestaat uit een uitgebreid echoscopisch onderzoek, ook geavanceerd ultrageluidonderzoek (GUO) genoemd, in een gespecialiseerd ziekenhuis. Soms krijg je een vruchtwaterpunctie, vlokkentest of bloedonderzoek aangeboden. Elk vervolgstap is een eigen keus.

De 20 wekenecho wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

Tijdens de intake met je verloskundige zullen wij hier meer informatie over geven. Klik hier als je nu meer informatie wilt over de 20 wekenecho.

Wij begeleiden jou en je partner bij het maken van een keuze of je wel of geen screening wilt. Op deze site vindt u ook een keuzehulp Bewust kiezen en tips over hoe u met uw partner of anderen kunt bespreken of u deze onderzoeken wilt. Verder kunt u er verhalen lezen van vrouwen die ook moesten kiezen of zij dit onderzoek wilden laten doen. 

Kijk voor meer informatie, folders en animatievideo’s op www.pns.nl, de website over pre- en neonatale (na de geboorte ) screeningen.

Deel dit artikel

Lees meer over

Griepprik

In Nederland wordt sinds 2021 aan alle zwangeren geadviseerd om zich te laten vaccineren tegen de griep. Dit naar aanleiding van een wereldwijd advies in

Lees verder »

Tarieven

Bij ons krijg je volledige verloskundige zorg, vanaf het begin van de zwangerschap tot en met het kraambed! De zorg met de nodige echo’s worden

Lees verder »
T